APL Factory

    Completion date
    Sector
    Commercial, Interiors
    Services
    Architecture, Interior Design

    The APL Factory is the most recent and prominent addition to an existing campus visible from Hamilton’s busy Wairere Drive.

    On a small site, the design sought to maximise the building’s footprint, while pursing generous architectural gestures. The key driver behind the project was to raise the profile of the APL brand and to create a physical transparency to their business.

    The simple architectural form contains offices, warehousing and manufacturing for multiple business units. This form is punctuated with bold gestures that are avenues to test and celebrate product development. These are set into a deliberately simple and strong palette of materials that allows the quality of detailing to shine.

    The building contains a high-level of sustainable measures, utilising both cutting-edge technology and architectural responses to aid in its ‘performance’.

    The quality of spaces are generous and flexible, allowing future adaptation, and expressing the unique qualities of APL; demonstrating the company’s continual commitment to R&D testing on their own building:

    • The building’s main entrance cuts through a Quadruple glazed, double skin façade. Facing North West, the aim of this façade is to test the technology; to ensure the naturally vented façade can operate to a level that the internal environment does not need supplementary mechanical ventilation.

    • A 107m glazed southern façade provides balanced natural light to the main factory work spaces, as well as transparency and connection to the public on a major arterial route.

    • The scale of the south façade is broken up with custom fabricated vertical fins which are illuminated at night with evolving colour schemes; reflecting the vibrant and experimental nature of the company.

    • Internally, a simple palate of concrete steel and glass is softened with timber based detailing.

    Awards

    • 2016 NZIA Local Branch Award - Winner - Commercial Architecture
    • 2016 Best Awards - Offices & Workplace Over 1000 sqm - Gold Pin
    • 2016 NZIA New Zealand Architecture Award - Winner - Commercial Architecture

    Other team members

    Greg Hughes Senior Architectural Graduate Tauranga
    close
    Niki Lawrence Senior Interior Designer - Associate Tauranga
    close
    Nick Moyes Principal Auckland
    Phone+64 9 376 0414 Mobile+64 21 520 736 Save Contact
    close
    Louise Pieters Architectural Graduate Tauranga
    close
    close
    Share this