Former CTV Building Memorial Site Complete

    Article Date
    Article Author
    Heidi North

    An ‘open-ended, intimate’ tribute on the site of the former CTV Building in Christchurch’s CBD opened on 21 February 2018.

    A landscape architecture led initiative, the Jasmax team worked in consortium with Ōtākaro Limited and joint contractors CityCare Group and J.F.C construction to conceptualise and deliver a place of remembrance and contemplation for this significant site.

    Jasmax, working with development company Ōtākaro Limited, created a tribute fitting to memory of those lost on the site of the former CTV Building on the corner of Cashel and Madras streets.

    At Jasmax, the project was overseen by principal, Mike Thomas, with Christchurch-based Rob Lawry, leading the delivery. Rob remembers standing in Latimer Square and looking towards the CTV building on the day of the earthquakes seven years ago.

    Rob describes creating the tribute project as a highly sensitive process. The aim was to deliver a design that paid homage to the gravity and sadness of the space, but also aimed to provide a little hope.

    "The key question we were working with was: Does this serve the wishes of the families? This is not an earthquake memorial as such, that formal site exists down at the official memorial wall on the Avon River. This is an intimate space, a site of memory.”

    To read the full design story, click here.

    close
    Share this