Puhinui Station

A landmark transport hub connecting South Auckland to the airport and city

Puhinui Station Intechange.jpg
/

Project Details

Client Auckland Transport
Sector Transport
Location Auckland
Discipline Architecture, Urban Design, Brand Design
Status Completed 2021
Size 22,450 sqm (entire precinct)
Design Collaborator Aurecon (Project Management, Engineering)

A state-of-the-art, future-proofed station

Puhinui Station has been completely transformed from a suburban railway station into a state-of-the-art, future-proofed rapid transit interchange. As part of Auckland Transport’s Airport to Botany Rapid Transit project, the station connects passengers to and from Auckland Airport in just 10 minutes and introduces a new gateway from South Auckland into the city.

The design has been future-proofed for third and fourth rail lines which will double the current capacity of passenger services in South Auckland. In addition, it includes provision for an elevated bus drop off at concourse level, and to extend the length of platforms to accommodate nine car trains, aligning with the CRL network capacity when this opens in 2024.

A premium passenger experience

Improving the quality of the passenger experience is key to our design of the two-level station. The layout of the building and its roof mirror the flow of passengers from platform to upper concourse, designed to enable easy and intuitive navigation. Key passenger functions such as entrances, ticket offices, gate-lines, escalators, large lifts and platforms are all clearly identifiable. The layout is further enhanced with an integrated signage and orientation system designed by the Jasmax Brand Team, which aims to support faster and more efficient travel.

The contemporary design and high-quality architectural finishes clearly indicate the significance of the interchange as a gateway to Auckland Airport, which will also be transformed over the coming five years with a new domestic terminal. With a level of quality similar to an airport, the station’s sculptural ceiling has been lined with composite-timber panels to provide a sense of warmth, reinforced by the natural daylight entering the building through full height north facing glazing.

“The future-focused design of Puhinui is one Jasmax hopes will influence how transport infrastructure is planned moving forward, both for current requirements but also for the anticipation of growth.”

Peter Engstrom, Jasmax Project Lead

Puhinui Interchange 3.jpg
/