The Terrace

With the loss of a row of restaurants and bars in the Christchurch Earthquakes, the vision for this project was to create a world-class, self-sustaining precinct that sets a new benchmark for sustainable mixed-use developments in Aoteaora.

213178_00_The_Terrace_N12.jpg
/

Project Details

Sector Commercial
Location Christchurch
Discipline Architecture, Urban Design
Status Completed 2018
Size 8,500 sqm
Design Collaborators NH Architecture
213178_00_The_Terrace_N8 (1).jpg
/

A compelling mixed-used development

The vibrant, living neighbourhood integrates 17 hospitality businesses, retail and office space, including the Westpac Headquarters; the whole development is intersected and activated by a series of character laneways.

People are paramount to this vision. Two key drivers for the concept were to create a living room for the city // Te Wahi Whakamahana and be the best possible hosts // Whakamanuhiri.

The expanded 8,500-sqm development site occupies half a city block, stretching East from Oxford Terrace and the Avon River, North to Hereford Street with Cashel Street forming its southern boundary.

The masterplan sought to connect the development with the Avon River and create a character and grain that enables a vibrant, living, urban neighbourhood in the heart of the city — a place where culture, commerce and community can thrive.

213178_00_The_Terrace.jpg
/

Optimise, not maximise

A key decision was to optimise – not maximise the site. The scheme builds 40% of the possible area, providing multiple opportunities for the design of compelling public realm spaces and the creation of an appropriate urban grain. 

The building massing on site has been carefully considered to create an enticing environment at ground level and Level 1 for the public and to maximise daylight, solar access and views to the upper levels of offices and hotels, while satisfying required commercial parameters.

Lower buildings along Oxford terrace allow solar access to the internal courtyard, western views from the buildings at the rear, and an appropriate scale for the pedestrianised Oxford Terrace.

Awards

2019 NZIA Canterbury Branch - Planning & Urban Design Category Award