Lambton Square Shopping Centre

Completion date
Services
Architecture

Jasmax was commissioned to undertake significant refurbishment work to Lambton Square Shopping Centre, a major retail destination located on Wellington’s Golden Mile.

The design team were presented with two key challenges: improving unclear circulation within the retail space and attracting a greater tenant mix. With their former status both leading to a low return, the refurbishment increased the lettable retail area by 10%, and the overall design reinvigorated Lambton Square Shopping Centre, providing a thriving area for people to shop, eat, work and enjoy.

As Lambton Square Shopping Centre is a pivotal link between Lambton Quay and the Terrace pedestrian permeability became the driving design influence.

All three entries into the shopping centre were redesigned in response to unique street and pedestrian conditions at Lambton Quay, Woodward Street and The Terrace. The second floor was converted to food retail, including a large seating area. This opens out to a new podium floor providing eatery seating above street level, so patrons enjoy a dining at ‘tree level’,and with visual connections to the harbour.

An angled,light, glass façade along Lambton Quay provides strong streetscape interaction and contrasts with the dark solidity of the office tower.

Business continuity was imperative throughout the refurbishment, and pedestrian flow needed to remain. Disruption was minimised by carefully phased work planning, and large structural elements were fabricated off-site, reducing the install time.

Awards

  • 2013 NZIA Wellington Architecture Award - Planning and Urban Design
Rebecca Burton Senior Interior Designer - Associate Principal Wellington
close
John Dennehy Registered Architect - Associate Principal Christchurch
Phone+64 3 343 7343 Save Contact
close
Ana O'Connell Architecture
close
Keryn Wear Architectural
close
Warren Young Principal
close
close
Share this